maanantai 27. helmikuuta 2017

Ystävällisiä ihmisiä, vihamielisiä viruksia

Vaiherikas viikko on takana.

Maanrakentaja piikkasi ensimmäisenä iltana roudan. Seuraavana päivänä kaivettiin tarvittava kuoppa ja vietiin maat pois tontilta. Sitten tulikin jo aika asentaa sadevesiviemärit ja rännikaivot, vesiputki ja jätevesiviemäriputki. Myös salaojaputket ja tarkastuskaivot asennettiin. Tämän jälkeen levitettiin suodatinkangas ja tuotiin mursketta päälle.Nämä kaikki kuuluivat meidän sopimukseen maanrakentajan kanssa, hän hankki tarvikkeet ja asensi ne. Kannattaakin olla huolellinen kun valitsee maanrakentajaa, kyse on kalliista työvaiheesta, ja erittäin tärkeästä. Meidän valinta tuntuu ainakin osuneen nappiin, kovasti olen saanut häneltä apua ja ei ole hermostunut vaikka olen kysellyt tyhmiä kun en mistään oikein mitään tiedä.


Perustusten tekijä tuli myös käymään tontilla tarkastamassa missä mennään, ja sovittiin että asennan jokaisen paalun kohdalle styroksilevyn. Paalujen kohdalle tullaan valamaan ns. paaluhattu, joiden päälle ontelolaatoista tehdyt sokkelit aikanaan asennetaan. Joten styroksit asennetaan suojaamaan valettavaa betoni, jottei se pääse valuvaiheessa jäätymään. Tätä vaihetta ei siis tarvitse plussakeleille miettiä.

Laskettiin että tarvitsen kolme pakettia. Lähdin hakemaan rautakaupasta paketteja, joka sijaitsi noin 4-5 kilometrin päässä. Minulla on ihan normaali sedan-mallinen henkilöauto, joten saisin maksimissaan yhden kerrallaan kyytiin, mutta ajattelin että kyllähän minä tässä ehdin ajelemaan.

Tein ostokset ja menin hakemaan paketteja noutopihalta, ja selitin että haen nämä tässä pikkuhiljaa. Rautakaupan työntekijä kysyi hetken mietettyään: "Oliskohan se kauheen paha jos mä heittäisin ne kolme pakettia tohon Hiacen kyytiin ja tuon ne sun tontille, ei näytä olevan kauhean kiireinen päivä". Ja tämä siis ilmaiseksi! Tuollasella palvelulla tykkää käydä samassa liikkeessä uudestaankin. Kun vielä tontilla kiitin miestä suuresti niin hän tokaisi "Menköön tämä siihen "kauppias hoitaa homman" -kategoriaan" =)

No seuraavaksi paalut katkottiin oikeaan korkoonsa. Oli perjantai-iltapäivä, ja kävin vuokraamassa poravasaran viikonlopuksi piikkaamista varten. Olisin töistäkin saanut sellaisen lainaksi, mutta koska työpaikkani sijaitsee 60 km päässä eikä minulla sattunut juuri nyt olemaan työpäivää, en olisi jaksanut lähteä hakemaan. Selitin tämän vuokraamon työntekijälle ja hän ymmärsi heti yskän, ja lupasi ja antoikin koneen vuokralle niin halpaan hintaan ettei tarvinnut harkita työpaikalle lähtöä. Jälleen mahdottoman ystävällistä palvelua!Paalujen päistä piti siis vielä piikata 30 cm, niin että raudat jäivät pystyyn törröttämään. Ja minulla oli vielä yksi iso ongelma ratkaistavana. Nimittäin tontillemme ei tule vielä sähköä, koska mittarointitilaus oltiin talotoimittajan puolesta tehty sähköyhtiön työntekijälle, joka ei ole siellä enää töissä. Pientä viivästystä aiheuttanut siihen projektiin.. Mutta soittelin naapuritontin rakentajalle, ja hän ystävällisesti (taas!) antoi meidän hiemata lainata sähköä tontiltaan viikonlopun aikana.

Ehdin piikkaamaan puolikkaan paalua, kun minuun iski norovirus, joka oli jo päivää aiemmin iskenyt perheen naisiin. Että sitten ajankohdan löysi! Eka kerta kun olisi oikein päässyt työntouhuun. Seuraavat kymmenen tuntia meni... No yksityiskohdat sikseen, mutta oli mies aika vetämätön sen jälkeen. Lauantai meni kokonaisuudessaan ohi jonkin näköisessä koomassa ja en pystynyt edes syömään.

Sunnuntaiaamuna taistelin aamupuuron alas (ja ei ollut muuten helppoa), ja lähdin tontille jatkamaan piikkaamista. Mutta en toki yksin, tiesin kyllä ettei kroppa nyt jaksa. Pari ystävää tuli, ja toinen niistä oli jo muutama vuosi sitten tehnyt saman homman omassa rakennusprojektissaan. Häneltä saatiinkiin korvaamattoman avun lisäksi myös kullanarvoinen vinkki: tehtiin timanttilaikalla viillot siihen kohtaan mihin asti piti piikata (piti olla tarkkana ettei kuitenkaan katko rautoja), ja päälle myös viillot. Päälle tehtyihin viiltoihin kiila, ja sitten alettiin hakata lekalla kaikki pahat tunteet pois kropasta. Se antoi hyvin alkusykäyksen murtumiselle ja sen jälkeen piikkaaminen sujui huomattavasti nopeammin.

Maanantaina jatkettiin vielä kolmannen ystävän kanssa ja saatiin kuin saatiinkin homma valmiiksi. Olen väsynyt, mutta jos jaksaisin niin olisin onnellinen. Nyt saavat tulla raudoittamaan ja valamaan paaluhattuja!
Kustannuksia:
8) 3 pakettia styroksia, XXX €
9) Poravasaran ja jatkojohdon vuokraus, XX €


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti